A Nyitvatartás a Fabrik podcastja - hogy velünk maradhass akkor is, ha már kikapcsoltuk a kávégépet.
Itt folytatjuk a kávézóban megkezdett beszélgetéseket, elmélyülve a fenntartható vállalkozás, életmód és táplálkozás, a közösség építés, a mentális jóllét és még megannyi téma, korántsem fekete-fehér világában.
Mindezt filter nélkül, természetesen. 

S1E0
amiben elmondjuk, hogy kik vagyunk és miért csináljuk ezt

Megjelenés: 2024. január 11. 

Ebben intro epizódban elmeséljük nektek, hogy mi minden vezetett ahhoz, hogy végül a Fabriknak lett egy saját podcastja. Rövid rész, Évi beszél egyedül, kezdd ezzel, aztán jöhet a többi! 

#fabrikism #fabrikista

S1E1 
arról, hogy hogyan beszélgessünk jól a táplálkozásról

Megjelenés: 2024. január 11. 

Buru Évi, a Nyitvatartás podcast házigazdája, Szöllősi Rékával, a  podcast egyik állandó műsorvezető társával olyan kérdésekre keresi a választ az első epizódban, hogy vajon miért olyan nagy kihívás az étrendi változásokról egyáltalán beszélni, nem hogy meglépni őket és tartósan változtatni az étrendünkön. Vagy ez is csak egy tévhit? 

S1E2 
- arról, hogy vajon megúszható-e a burn-out és mi köze van ehhez a Fabriknak

Hogyan ne váljunk szemellenzős versenylóvá? Ha már a kütyüket is kikapcsoljuk néha, akkor az agyunkat vajon miért nem? Egyetértünk a kínai boltos nénivel, aki azt vallja, hogy egy napnál tovább nem szabad nem dolgozni, mert akkor megérezzük a szabadság ízét? Ahányan vagyunk, annyiféleképpen égünk, pörkölődünk, de az biztos, hogy nem jó ötlet szenvedélyből beáldozni a szabadságunkat. Te mit gondolsz? Megúszható a burn-out?  

S1E3 
- arról, hogy milyen az élet az olvasás bolygóján

Ebben az epizódban a könyvekhez, olvasáshoz kapcsolódó kezdeményezéseink kapcsán beszélgettünk Dr. Vass Dorka irodalomterapeutával és a D012 módszer megalkotójával. Többek között arról, hogy mit is jelent az olvasás a 21. században és hogyan tudja az olvasót támogatni egy-egy szöveg, történet, karakter, ha egy picit önismereti oldalról is megvizsgáljuk, hogy mi minden történik bennünk, olvasókban, amikor a kezünkbe veszünk egy könyvet.

S1E4 
- arról, hogy a z generációs arcok nem is absztrakt káposztafejek

A jövő generációi itt vannak, már nem holmi absztrakt káposztafejek egy megfoghatatlan távoli időben. Felnőnek és váratlanul sok dilemmával, szorongással és döntési helyzettel néznek szembe, amelyeknek nagy részét mi (is) okoztuk nekik. Vannak, akik hisznek a generációs különbségekben, de olyat is ismerek, aki kategorikusan elutasítja azt. Az biztos, hogy nekem (szorongó) X-es munkaadóként sokszor nehézséget okoz Z-sek között otthonosan mozogni és gyorsan meg is hívtam kettőt a stúdióba! Ebben az epizódban beszélgetőtársaim Gombkötő Emma és Börcsök Barbi - mindkettő dolgozott már a Fabrikban baristaként - akiket arról kérdeztem, hogy hogyan élik meg a munka világát, fenntarthatóságot, a hétköznapok instabilitását. Rácáfolnak arra, hogy a Z generáció egy megfoghatatlan massza, nem pusztán számok grafikonon mindenféle kutatásokban, hanem felnőttek, gondolkodnak, cselekvőképesek, készek arra, hogy aktív részesei legyenek történéseknek és formálják a körülöttük lévő világot.

S1E5 
- arról, hogy beszélhet-e egyáltalán egy kávézótulajdonos fenntarthatóságról

Már a nulladik intro részben is azt ígértük, hogy Nyitvatartás podcastban foglalkozunk majd azzal, hogy a fogyasztói társadalom epicentrumában hogyan lehet egy üzleti vállalkozást fenntarthatóan működtetni. Ez most egy olyan epizód, amiben erre teszünk próbát, Felcser Dáviddal, egyik állandó műsorvezető társammal, aki a híres pécsi Reggeli és Nappali vendéglátóhelyek egyik alapítója és társtulajdonosa. Törtenelmi pillanat is ez egyúttal, hiszen Dávid az első férfi megszólaló a podcastban és nyugalma kifejezetten jól áll ennek a szorongató témának. Olyan kérdésekről dilemmázunk, hogy vajon beszélhet-e egyáltalán egy kávézótulajdonos fenntarthatóságról, hétköznapi élvezet vagy inkább luxustermék-e kávé, és hogyan néz ki mindez a klímaváltozás tükrében, ami mindannyiunktól azt várja, hogy picit (nagyon) változtassunk a jelenlegi működési módjainkon. Van-e helye egy flat white-nak a fogyasztói társadalomban és hogyan értelmezhető újra a profitlogika egy mikrovállalkozás életében.

S1E6
- arról, hogy a fenntartható táplálkozás vajon mi

A fenntartható táplálkozásról szóló epizódunkban többek között arra is keressük a választ, hogy hol van a kikövezetlen arany középút 2024-ben, Magyarországon, amelyen haladva egy mezei fogyasztó is tud érdemben tenni azért, hogy tisztábban lásson, felelőssebben döntsön és finomabbakat főzzön, ha fenntartható étrendre terelődik a szó. Olyan kérdéseket feszegetünk, hogy meddig oké teljesen letolni magunkról a felelősséget (NEM OKÉ), mikor érkezünk meg a hülyebiztos boltok korába, ahol végre szájba rágnak nekünk mindent (SOHA) és vajon megúszható-e a gondolkodás akkor, ha arról van szó, hogy mi kerül a tányérunkra (NEM).

S1E7
- arról, hogy vajon rögtön ki kell-e dobni a konyhából az ultrafeldolgozott élelmiszereket

Ha először döbbentek rá, hogy tele a konyhátok ultrafeldolgozott élelmiszerekkel, semmiféleképpen nem az a megoldás, hogy rögtön pánikrohamot kaptok, kidobáltok mindent is, majd leszegett fejjel üldögéltek, hogy akkor most hogyan tovább. Egy bennem heves érzéseket és aktív cselekvéseket kiváltó könyv kapcsán, a hetedik epizóddal belekóstolunk egy szerteágazó témába. UPF, azaz ultra-processed food, azaz ultrafeldolgozott élelmiszerek, de az adásból kiderült, hogy Magyarországon nem pont így emlegetjük őket. Szóval van ennek a témának egészségügyi oldala, táplálkozástudományi oldala, fenntarthatósági oldala és még sorolhatnánk. A beszélgetés tökéletes példa arra is, hogy hogyan őrizzük meg a higgadtságunkat és maradjunk végig egy szélesebb alapokon nyugvó gondolkodás mellett. Én végig szerettem volna lerántani a leplet valamiről, de Réka egy pillanatig nem hagyta, hogy leszűkítsem az eszmefuttatásomat egy sémára és kipécézzek magamnak egyfajta terméket, egyfajta összetevőt vagy egyfajta “élelmiszert”. Ne hagyjuk, hogy vélt vagy valós nem-tudásunk, nem-értésünk, információhiányunk csapdába csaljon bennünket. Mert ez csak egy bináris csapdába vezet bennünket megint.

S1E8
- arról, hogy akár mindenkiből lehet környezetvédelmi aktivista

Az ökológiai válság ma már kiemelt közügy és az emberi jogainkra is hatással van. Az, hogy élhetőbb, méltányosabb és igazságosabb világot teremtsünk magunk körül rendszerszintű gondolkodást és cselekvést igényel, de az egyénekre tolt (?) vélt vagy valós felelősség legtöbbször kontraproduktív és megbéníthatja a hétköznapi embert - akinek azonban a napvégén fontos vásárlási és fogyasztói döntéseket kell hoznia. Vagy éppen szavaznia kell általános parlamenti és önkormányzati választásokon. Ezért most a nyolcadik epizódban, a TASZ-szal, azaz a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel arról beszélgetünk, hogy milyen jogi és aktivista eszközeink vannak abban az esetben, ha tudatosan fellépnénk környezetünk védelme érdekében.

S1E9
- arról, hogy mindenki keressen magának egy kedvenc kávézót (vagy uszodát)

Modern emberként roppant szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az igazi élet terei már nemcsak a túlvilágon várnak bennünket, hanem bisztrókban, kávézókban, uszodákban, parkokban. A környezetpszichológia szerint ugyanis sosem vagyunk környezet nélkül - szerves viszonyban élünk a terekkel, helyeinkkel, legyen szó az otthonunkról, a munkahelyeinkről vagy kedvenc kávézónkról, uszodánkról, éttermünkről. Mindegyiknek megvan a saját maga funkciója és mindegyik helyen más-más jellegű élményben is részesülünk. A kilencedik epizódban azt vizsgáljuk Dr. Dúll Andrea környezetpszichológussal, hogy például egy kávézónak milyen szerepe van a társadalom szövetének építésében.

A Fabrik Budapest honlapjánaktovábbi böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába és elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.